Kiinteistömarkkinat 2021

Uusimpien arvioiden mukaan vuodesta 2021 on tulossa ennätyksellisen positiivinen kiinteistöjen kauppojen osalta varsinkin pohjoismaissa. Newsec arvioi, että seuraavat viisi ja jopa kymmenen vuotta tulevat olemaan todella vilkkaita. Yleisesti pohjoismaissa kiinteistökauppojen osalta niiden volyymissa on tapahtunut tuplaantuminen viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Markkinatietoa

Kiinteistö- ja rakentamismarkkinoista on saatavilla hyvää tietoa erilaisten barometrien kautta. Dataa kerätään yrityksiltä ja datan keräämiseen on käytössä hyviä palveluita kute GDS tai muut vastaavat analyysityökalut. Rakennusliiton barometreistä saa myös laajaa tietoa heidän kotisivuilta. Siellä julkaistaan barometrit eri osa-alueilta keväisin ja syksyisin.

Kiinteistöjen tarve tulevaisuudessa

Tämän hetken tilanne on muuttanut myös kiinteistömarkkinoiden maailmaa. Työntekijät ovat pysytelleet kotitoimistoilla ja monet toimistot ovat jäänyt käyttämättä. Kuitenkaan tämä ei ole vielä vaikuttanut ja kiinteistöjen kehitys ja myynti on pysynyt jossain määrin ennallaan. Tuleeko tulevaisuudessa olemaan toimistoja tai muuttuuko niiden käyttötarkoitus. Nyt ainakin monella yrityksellä on mahdollisuus arvioida, miten mennään eteenpäin kun tilanne alkaa helpottamaan ja ihmiset palaavat toimistoille.

Ostaminen siirtyy nettiin

Miten kivijalkamyymälöiden käy tulevaisuudessa, kun tämän hetken trendi ostamisessa on pakottanut ihmiset yhä enemmän nettikaupoihin. Käteisen käyttö on myös vähentynyt ja yhä uusia maksutapoja on syntynyt verkkokauppojen liiketoiminnan lisääntyessä. Ihmisten tarve käydä kaupassa ja olla sosiaalisessa ympäristössä ei varmastikaan tule muuttumaan. Vaikutusta voi olla esimerkiksi kivijalkamyymälän toimintaan. Tilojen koko voi olla pienempi ja myytävät tuotteet vaihtuvat vain kaupassa testattaviin tuotteisiin, jotka tilataan kotiin verkkokaupasta. Tuotteet tilataan ennalta kauppaan kuten ruokatarpeiden verkkokaupassa jo tehdään monesti. Tällä hetkellä on hyvin vaikea arvioida, mitä tulee tapahtumaan kun palataan lähemmäs parin vuoden takaista arkea.