Huomioi ainakin nämä asiat asuntoa ostaessa

Ehkä yksi elämän suurimmista investoinneista on aina oma asunto. Asunnon osto on hieno tapahtuma ja silloin haluaa kaiken sujuvan mahdollisimman hyvin. Asunnon ostajan on omalta osaltaan varmistettava tiettyjä asioita, koska vastuu on myös ostajan puolella. Tarjolla on tietenkin erilaisia asumismuotoja, joiden selvittäminen on ensimmäinen asia ja mikä muoto soveltuu itselleen, on aina makuasia. Kannattaa aina varmistaa muutamia asioita ennen kuin etenet ostamaan asunnon.

Asunnon tiedot ennen ostoa

Asunnosta kannattaa selvittää todellinen velaton hinta. Asuntoilmoituksissa voi olla poikkeavia hintoja, joten oikean hinnan selvittäminen on tärkeää. Jo kyseessä on taloyhtiö niin kannattaa selvittää vastikkeet, autopaikan kustannus, kustannukset vedestä ja vaikka saunasta. Kaikista asunnoista on saatava selville, onko tulossa jotain peruskorjauksia, onko tontti vuokralla vai oma ja taloyhtiöstä sen taloudellinen tila. Tämä tarkoittaa, että selvitetään viimeisin tilinpäätös, joka löytyy isännöitsijätodistuksen liitteistä. Taloyhtiössä on hyvä olla riittävästi puskuria esimerkiksi parin kuukauden vastikkeita vastaava summa. Asunnon kunnosta kannattaa teettää kuntokartoitus, jotta mahdolliset piilevät ongelmat tulisivat heti selville.

Asunnon ostamisen jälkeen

Kauppahinnasta pitää aina maksaa varainsiirtovero. Jos käytät kiinteistönvälittäjää tämä hoituu automaattisesti, kun tehdään kauppoja. Kauppakirja tulee toimittaa isännöitsijälle ja sen lisäksi pitää toimittaa selvitys maksetuista veroista. Isännöitsijän velvollisuus on tämän jälkeen merkitä uusi omistaja osakeluetteloon. Tee tarpeelliset ilmoitukset viranomaisille sekä postille. Jos olet tekemässä remonttia asuntoon johon olet muuttamassa, siitä tulee ilmoittaa isännöitsijälle. Omakotitalossa remontin voi tehdä itse jos remontti ei vaadi rakennuslupaa. Asunnosta kannattaa varmistaa myös turvalaitteiden toiminta kuten palovaroittimet ja sammuttimet sekä sammutuspeitteet. Muista vakuuttaa kotisi sekä siihen kuuluvat lisärakennukset. Myyjällä on vastuu piilevistä vioista kaksi vuotta, joten tämä ajankohta kannattaa muistaa.