Asunnon myynti

Elämän eri vaiheissa tulee tilanteita, missä asunnosta pitää luopua. Lapset lähtevät kotoa pois ja syntyy tarve myydä suuri omakotitalo. Tilanne voi olla myös toisin päin kun tulee perheenlisäystä ja pitää myydä pieni asunto pois ja ostaa uusi isompi tilalle. Asunnon myynnin voi hoitaa itse tai antaa sen ammattilaisen käsiin. Kertaamme tässä tekstissä, mitä asunnon myyminen itsenäisesti vaatii.

Myyn asunnon itse

Ennen myynnin aloittamista sinun tulee kerätä tarvittavat asiakirjat valmiiksi. Tiedot ovat oltava valmiina, jotta pystyt tekemään laadukkaan myynti-ilmoituksen sekä järjestämään näytön. Näytössä on hyvä antaa potentiaalisille ostajille mahdollisuus nähdä kohteen asiakirjat tarkemmin.

Asiakirjat

Tarvitset esimerkiksi isännöitsijätodistuksen, yhtiöjärjestyksen, tilinpäätöksen, talousarvion ja pohjapiirroksen. Lisäksi voit tarvita muiden omistajien suostumukset, jotta voit alkaa myymään asuntoa. Asiakirjojen lisäksi tarvitset hinnan asunnolle. Voit etsiä sopivaa hintaa asunnollesi toteutuneiden kauppahintojen kautta alueeltasi.

Ilmoitus

Asiakirjojen jälkeen sinun tulee tehdä hyvä myynti-ilmoitus. Tee mielenkiintoinen esittely ja lisää ilmoitukseen laadukkaita kuvia. Pidä huolta, että kirjaat asunnostasi kaikki oleelliset tiedot ilmoitukseen. Perustietojen lisäksi kiinnostavia asioita ovat etäisyydet, palvelut lähistöllä ja alueen viihtyvyys. Muista mainostaa ilmoitusta myös sosiaalisissa medioissa ja muissa paikoissa lisäämään kiinnostusta.

Sisustus

Näyttöjä varten kannattaa pitää huolta, että asunto on siisti ja ylimääräiset tavarat on siivottu piiloon tai viety muualle pois asunnosta. Tällä tavoin voit korostaa asunnon ominaisuuksia ja huomio ei keskity epäolennaiseen. Sisustusta voit parantaa lisäämällä seinille kehykset tauluja tai kuvia varten ja peilejä korostamaan asunnon valoisuutta. Voit myös tarvittaessa vuokrata uusia kalusteita jos haluat lähteä kunnolla stailaamaan asuntoasi näyttöä varten.

Kaupanteko

Kun olet saanut ostotarjouksen ja hyväksyt sen voit lähteä tekemään kauppakirjaa, johon tulee kirjata kaikki oleellinen. Kauppakirja sisältää ja määrittää kaupan ehdot ja siihen kannattaa käyttää asiantuntijan apua jos se ei ole entuudestaan tuttua.